אחד מזכרונות הילדות האקזוטיים במיוחד שלי שייך ל"ראשי קופים" חומים חמודים שאבא היה מביא איתו, אלו היו אגוזי הקוקוס, עם הפרצוף החמוד, שתי עינים ואף, ושיער חום כזה, וריח טוב של מקום רחוק.
וכשמנערים שומעים שקשוק כי בפנים יש מיץ שקוף, טיפה מתוק, ובשר לבן לבן שאפשר ללעוס עוד ועוד...
האהבה לקוקוס לא עזבה אותי, כשאני פוגשת אגוזי קוקוס ראויים אני תמיד קונה כמה.
הדבר הראשון שצריך לדעת זה איך בוחרים אגוזים טריים וטובים:
האגוז צריך להיות יבש! נקי, אך הכי חשוב, שלושת העיינים שלו צריכות להיות יבשות, ללא עובש, ובהירות (למרות שגם עינים כהות לפעמים בסדר אך אם יש בנמצא בהירות, קחו אותן - זה טרי טרי), האגוז חייב להיות כבד ומלא נוזלים, הרימו , שקשקו ומיד תדעו מה ההבדל בין כל האגוזים בדוכן.
את האגוזים שימרו במקרר, זה יאריך את משך הטריות וגם כשתבואו לשתות את מי הקוקוס הם יהיו קרים ומרווים .
אני מאוד אוהבת לבשל עם חלב/ קרם קוקוס, ומאוד מפריע לי שב99% מהמוצרים בשוק יש רשימת חומרי שימור ומייצבים מאיימת על האריזה, פחיות של חלב ללא תוספות עולות המון וגם קשות מאוד להשגה..
לא יודעת איך זה שלקח לי כ"כ הרבה זמן להגיע ולנסות להכין חלב בעצמי...אבל עדיף מאוחר מלעולם לא, לא?
לכבוד הנסיון מצאתי את 4 האגוזים הכי גדולים, הכי יפים וטריים שאי פעם פגשתי בישראל, כל אחד בגודל פומלה, כבד ועמוס מיץ.
את הראשון אכלתי כמו שהוא (במשך 3 ימים) ואז ניגשתי למלאכת הכנת החלב.
דבר ראשון כמובן מנקזים את כל מי הקוקוס: מנקבים את 3 העינים בעזרת פטיש ומברג , מניחים מעל כוס גדולה וממתינים לריקון מלא.
את הקליפה מניחים על מגבת על הרצפה, כשהעיניים כפי מעלה, בפטיש גדול מכים חזק על הקודקוד, אחרי שמתפצח קצת, מסובבים ומכים עד לפיצוח האגוז מסביב לכמה חלקים גדולים.
קשה מאוד להפריד את הפרי מהקליפה הקשה , אלא אם תחממו אותה, אני מניחה שבג'ונגל זה נעשה מעל האש, אז כך גם אצלי בבית- על אש הכיריים, לפני כן כדאי להסיר אם יש גושי סיבים יבשים דבוקים לקליפה וגם להרטיב את הקליפה היטב במים , זה לא מתלקח, זה לא עושה עשן, רק ריח נעים כזה של אח עצים..
לא צריך לחמם הרבה, אתם תראו כשהפרי מתחיל להיפרד מהקליפה, לאחר שמתקרר מעט, בעזרת סכין מריחה (לא חדה) תפרידו את כל הפרי מהקליפה.
הכנת החלב /קרם:
בפעם הראשונה קילפתי את הקליפה החומה הדקה בקולפן, בפעם השנייה לא, החלב מסתבר מתקבל בדיוק אותו דבר כך או כך! אז חסכו מעצמכם את העבודה..
שיברו את הקוקוס לחתיכות וטחנו אותן (בבלנדר חזק/ תרמומיקס / ויטמיקס וכד') עם מים חמים, ככל שתוסיפו יותר מים זה יהיה דליל יותר =חלב, פחות מים ותקבלו קרם סמיך ועשיר.
את הנוזל הטחון מסננים ויש חלב /קרם קוקוס!
הסינון נעשה בפשטות רבה ע"ג מסננת טובה שמונחת על קערה גדולה, בלחיצות בעזרת כף על שבבי הקוקוס, בקלות רבה נחלב כל הקוקוס ולא צריך בד גבינה /חיתול/ מסחטה.
אני הכנתי חלב, הוספתי לו מעט שמן קוקוס, ערבלתי במהירות הכי גבוהה והחלב התאחד עם שמן הקוקוס לקרם עשיר.
את הקוקוס הסחוט יבשתי בעדינות ע"ג מחבת חמימה, משהתייבש לגמרי והתקרר ארזתי לשימוש עתידי כשבבי קוקוס.
את כל הקרם מזגתי לכוסות חד פעמיות מקרטון של 360 מ"ל, כמעט גודל של פחית, סגרתי עם ניילון נצמד והקפאתי. התקבלו 20 כוסות כאלו!!!
המחיר: 3 קוקוסים עלו לי 15 ש"ח, נניח ששמן הקוקוס עלה 10 ש"ח, סה"כ 25 ש"ח לכמות מקבילה לכ17 פחיות ! טרי, בריא, בלי שום חומרים משמרים או תוספות.
(19/12/12) עדכון לפוסט: לאחר הכנת הקרם הנ"ל נמצאה במטבחנו שיטה עוד יותר מהירה להכנת חלב קוקוס, אמנם זה לא בדיוק אותו מוצר, אך לגמרי שווה להכיר ולהשתמש בעת הצורך: חלב קוקוס מהיר
נשמח
לשמוע מה דעתכם,
מוזמנים
להשאיר תגובה:
תודה על המתכון! ינוסה בקרוב.
השבמחקבמתכון שקראתי פעם ברשת להכנת חלב קוקוס מפתיתי קוקוס קנויים (נדמה לי שזה היה ב"סאנוק"), כותב המתכון הציע את הרעיון - הגאוני - של סחיטת תערובת הפתיתים והנוזל על ידי העברתו במסחטת מיצים קשים.
עשיתי את זה כבר מספר פעמים, זה עובד מעולה, ואחר כך פיזרתי את הקוקוס הטחון על תבנית, וייבשתי כמה שעות בתנור לקמח קוקוס.
היי דניאלה, האמת היא שיש לי מכונת מיצים, וידעתי על האפשרות, אך הסחיטה במסננת היתה כ"כ קלה כך שוויתרתי על השימוש במכונה, אך בהחלט אפשרי אם נוח לך!
מחקאבל...את כותבת שיצא לך קמח קוקוס? ממש קמח? לא פתיתים?
אם כן זה כבר מצדיק את הטרחה בלהוציא את המכונה מהמחסן ולשטוף אח"כ
האם קיבלת קמח אבקתי ממש?
הי מיה, רק עכשיו ראיתי.
השבמחקתראי, לא קניתי אף פעם קמח קוקוס, אני לא יודעת איך להשוות את הקמח שיצא לי לקמח קוקוס קנוי. עבדתי לפי מתכון שמצאתי ברשת, שהראה איך מאותם פתיתי קוקוס מכינים גם קרם קוקוס וגם קמח קוקוס. זה בהחלט יצא יותר קמחי מאשר פתיתי.
הנה קישור למתכון:
http://www.mommypotamus.com/how-to-make-coconut-flour-video-tutorial/
בכל מקרה, באתי כדי לספר לך שהכנתי עכשיו קרם קוקוס מקוקוס טרי בהתאם להוראותיך. פיצחתי אגוז קוקוס לראשונה בחיי! :-). אז תודה.
דניאלה יקירה, איזה כייף לקרוא שפיצחת אגוז קוקוס לראשונה, כן ירבו! תהני :)
מחקשלום לכולם, פעלתי לפי ההוראות במתכון ומ-3 קוקוסים בגודל רגיל יצאו לי 6 כוסות חד פעמיות (כל כוס כ-150 מ"ל) ייתכן והוספתי מעט מידי מים התוצאה לא סמיכה מידי... איך יצאו לך 17 כוסות?!?!? אולי פיספסתי משהו?
השבמחקעל הכמות התמתקבלת משפיעים כמה דברים: גודל הקוקוס ואיכותם (אני כפי שרשום בפוסט השתמשתי בקוקוסים ענקיים , הם היו בערך כפולים מהמקובל.. )
מחקאיכות הטחינה (אני השתמשתי בתרמומיקס שהוא עצמתי הרבה יותר ממכשירים ביתיים רגילים)
איכות הסחיטה
כמות המים שמוסיפים.
חחחחח ממש קל... אני נשארת עם החלב קוקוס של AROY -D הירוק בלי חומרים משמרים ושום דבר ונגמר הסיפור
השבמחקברצוני לעדכן את הקןראים לגבי שיטות הפקה ושימושים בחלב קוקוס. למדתי להכין כשהתגוררתי בקניה.
השבמחקמאגוז קוקוס אחד אפשר להפיק גם חלב וגם שמנת.
המקומיים נוהגים לשבור את האגוז ולהסיר את קליפתו, ואז לגרד על פומפיה. כמובן מעבד מזון מקצר את החלק הזה.
מעל לפתיתי הקוקוס יוצקים 1 כוס מים רותחים, ומשאירים כ 15 דק'. לאחר מכן מסננים היטב את הקוקוס, וסוחטים לאחר הסינון. מתקבל נוזל במרקם שמנתי. לזה קוראים FEM.
מעל פתיתי הקוקוס שסוננו יוצקים עוד 1 כוס של מים רותחים, וממתינים כ-15 דק', מסננים וסוחטים. מתקבל SEM.
שימושים: לבישול משתמשים תמיד ב SEM. לאחר שהמנה כמעט מוכנה מוסיפים את ה FEM.
הנה דוגמה לשימוש בשני סוגי החלב
דלעת בקוקוס
1 דלעת במשקל 1 ק"ג
2 כוסות מים להרתחה
1 כוס FEM
3 כוסות SEM (ניתן לקבל את הכמויות האלה מ-2 אגוזי קוקוס)
1/4 כפית קנמון
1/4 כפית זרעי הל
סוכר לפי הטעם (או תחליף לפי הרצון והצורך)
מבשלים את הדלעת במים עד שמרככת. אפשר גם לאפות.מסננים.
מוסיפים SEM, תבלינים וסוכר
מבשלים על חום בינוני עד לצמצום החלב, ואז מוסיפים את ה FEM.
מבשלים על להבה נמוכה עד שכמעט יבש.
אפשר לעשות אותו הדבר עם בטטות, גזר, תרד, וכו'.
בתאבון
תודה ר בה על ההסבר והמתכון!
מחקבכייף. נהנית לקרוא את הבלוג שלך
השבמחק