יש לי וידוי...אני כ"כ אוהבת מנות חמצמצות!! בזיכרון הטעמים החמוצים יש לי "יפרח" ואוכל כורדי , את החמוץ פגשתי בתקופת לימודי בבצלאל (כן, זה היה ממש מזמן..לא נדבר על שנים...) בסמטה בה גרתי בנחלאות ליד הכורדייה הקשישה המקסימה, אצלה התוודעתי לראשונה לחמיצות המופלאה הזו של עלי הגפן, של מרק החמוסטה במסעדת אמא הותיקה והטובה.
שנים אח"כ נכנס החמוץ גם לרפרטואר המטבח של אימי ז"ל, זה היה תבשיל עוף בלימון וכוסברה שכל כך אהבתי, כל המנות החמצמצות הנ"ל ודומותיהן עושות לי שמח בפה, מדגדגות , מעקצצות...חגיגה!
תחתיות ארטישוק אוהבות חמיצות, אוהבות בשר, כך שהשילוב עם לימונים טריים על קליפתם הריחנית והמרירה טיפה הן שילוב מוצלח במיוחד, בממולאים הללו אין אורז או פירורי לחם כך שהם תקניים לחלוטין למקפידים על תזונה דלת פחמימות, אך לא רק...זהו תבשיל מענג ומשובח שיתאים לכל מטבח, יחמם וישמח את ארוחות החורף .
אז מה אתם אומרים- שנתחיל לבשל?
החומרים:
9 תחתיות ארטישוק ( קפואות או טריות)
1/2 קילו בשר טחון
1 בצל גדול (או שניים בינוניים)
שני לימונים טריים מאוד (מהחצר אם יש / או קנוי אך רצוי אורגני כי משתמשים בקליפה)
4 עלי מנגולד (או צרור תרד)
2 קישואים
1 עגבנייה
מלח, פלפל, כורכום
1/3 כוס שמן זית
מים לפי הצורך
ההכנה:
מתחילים בבישול של הרוטב:
קוצצים את הלימונים עם הקליפה לקוביות קטנות (מוציאים חרצנים)
בכמה פולסים במעבד מזון (או בקיצוץ ידני ) קוצצים דק מאוד את הבצל, הקישוא והמנגולד,
מחממים במחבת עמוקה את שמן הזית, מטגנים 2/3 מהבצל הקצוץ עד להזהבה
מרסקים את העגבנייה, מוסיפים לבצל המוזהב, מתבלים במלח, פלפל וכורכום ומבשלים מעט יחד,
מוסיפים 2/3 מכמות הקישואים הקצוצים והלימונים, מכסים ומבשלים כ10 דקות,
מפעם לפעם מערבבים, אם התערובת אינה מספיק נוזלית מוסיפים מעט מים (בהדרגה וערבוב)
לפני הכנסת הממולאים לרוטב טועמים אותו ומתקנים את התיבול אם צריך.
תוך כדי בישל הרוטב מכינים את הממולאים, מערבבים את הבשר הטחון עם מנגולד ומה שנשאר מהקישוא והבצל הקצוצים, מלח ופלפל.
ממלאים את תחתיות הארטישוק (אם נשארה מלית ויש מקום בסיר אפשר למלא כמה קישואים ולבשל יחד).
מניחים את כל הממולאים בעדינות בתוך הרוטב, מצופפים אחד לשני, מכסים , מביאים לרתיחה לכמה דקות ומנמיכים לאש קטנה להמשך הבישול,ומבשלים כחצי שעה, מפעם לפעם מרטיבים בנדיבות את הממולאים ברוטב שיספגו את הטעמים היטב ולא יתייבשו.
שנים אח"כ נכנס החמוץ גם לרפרטואר המטבח של אימי ז"ל, זה היה תבשיל עוף בלימון וכוסברה שכל כך אהבתי, כל המנות החמצמצות הנ"ל ודומותיהן עושות לי שמח בפה, מדגדגות , מעקצצות...חגיגה!
תחתיות ארטישוק אוהבות חמיצות, אוהבות בשר, כך שהשילוב עם לימונים טריים על קליפתם הריחנית והמרירה טיפה הן שילוב מוצלח במיוחד, בממולאים הללו אין אורז או פירורי לחם כך שהם תקניים לחלוטין למקפידים על תזונה דלת פחמימות, אך לא רק...זהו תבשיל מענג ומשובח שיתאים לכל מטבח, יחמם וישמח את ארוחות החורף .
אז מה אתם אומרים- שנתחיל לבשל?
החומרים:
9 תחתיות ארטישוק ( קפואות או טריות)
1/2 קילו בשר טחון
1 בצל גדול (או שניים בינוניים)
שני לימונים טריים מאוד (מהחצר אם יש / או קנוי אך רצוי אורגני כי משתמשים בקליפה)
4 עלי מנגולד (או צרור תרד)
2 קישואים
1 עגבנייה
מלח, פלפל, כורכום
1/3 כוס שמן זית
מים לפי הצורך
ההכנה:
מתחילים בבישול של הרוטב:
קוצצים את הלימונים עם הקליפה לקוביות קטנות (מוציאים חרצנים)
בכמה פולסים במעבד מזון (או בקיצוץ ידני ) קוצצים דק מאוד את הבצל, הקישוא והמנגולד,
מחממים במחבת עמוקה את שמן הזית, מטגנים 2/3 מהבצל הקצוץ עד להזהבה
מרסקים את העגבנייה, מוסיפים לבצל המוזהב, מתבלים במלח, פלפל וכורכום ומבשלים מעט יחד,
מוסיפים 2/3 מכמות הקישואים הקצוצים והלימונים, מכסים ומבשלים כ10 דקות,
מפעם לפעם מערבבים, אם התערובת אינה מספיק נוזלית מוסיפים מעט מים (בהדרגה וערבוב)
לפני הכנסת הממולאים לרוטב טועמים אותו ומתקנים את התיבול אם צריך.
תוך כדי בישל הרוטב מכינים את הממולאים, מערבבים את הבשר הטחון עם מנגולד ומה שנשאר מהקישוא והבצל הקצוצים, מלח ופלפל.
ממלאים את תחתיות הארטישוק (אם נשארה מלית ויש מקום בסיר אפשר למלא כמה קישואים ולבשל יחד).
בתאבון!!!
נשמח
לשמוע מה דעתכם,
מוזמנים
להשאיר תגובה:
יאם יאם, אנסה השבוע.
השבמחקניסיתי, לא היו לי קישואים אז טחנתי גזר במקום.
מחקיצא מעולה ממש ! חמצמץ, מרגישים את הלימון והקליפה שלו מעט צורבת את הלשון. תענוג !
הי אור, כייף לקרוא שהכנת ונהנית מהתוצאה!
מחקאין על החמיצות הזאת- אני ממש מכורה לה :)